Energiekosten in de jaarrekening, hoe is die post opgebouwd?

De opbouw van energiekosten in de jaarrekening: wat zit erachter en is er ruimte voor optimalisatie?

De post “energiekosten” in de jaarrekening stijgt ieder jaar een stukje verder. Maar hoe is deze post opgebouwd? En is er nog ruimte voor besparingen? Zeker! Maar eerst moet helder zijn uit welke componenten deze kosten bestaan. Alleen door inzicht te krijgen in de samenstelling van de energiekosten, wordt duidelijk aan welke knoppen je kunt draaien en welke kosten vastliggen.

De energiekosten in de jaarrekening zijn opgebouwd uit vijf hoofdelementen: leveringskosten, netbeheerkosten, meterkosten, energiebelastingen en heffingen, en btw. In onze blogs gaan we dieper in op elk van deze componenten en geven we praktische tips om deze kosten te verlagen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste elementen:

1. Leveringskosten (energieverbruik)

Dit zijn de kosten voor de daadwerkelijke elektriciteit en/of gas die je verbruikt, en je betaalt deze aan de energieleverancier, zoals Essent, Vattenfall, Vandebron of Greenchoice.

  • Berekening: De leveringskosten zijn gebaseerd op je verbruik in kilowattuur (kWh) voor elektriciteit en kubieke meter (m³) voor gas.
  • Tarieven: Deze kunnen variëren afhankelijk van het type contract (vast of variabel) en de tariefstructuren, zoals piek- en daltarief (bijvoorbeeld normaal- en laagtarief).
  • Vast en variabel: Vaak opgesplitst in een vast tarief per maand en een variabel tarief per eenheid (kWh of m³).

2. Netbeheerkosten (transportkosten)

Netbeheerkosten betaal je aan de netbeheerder voor het transport van energie via het netwerk naar je bedrijf. In Nederland zijn er een landelijke netbeheerder (TenneT) en lokale netbeheerders (zoals Stedin, Liander en Enexis). Waarvoor betaal je? Deze kosten dekken het onderhoud en de investeringen in het netwerk om elektriciteit en gas betrouwbaar bij je bedrijf te leveren. De kosten bestaan vaak uit:

  • Transportonafhankelijke kosten (vast bedrag).
  • Capaciteitskosten (afhankelijk van je aansluitcapaciteit).
  • Periodieke aansluitvergoeding (vergelijkbaar met een abonnement).
  • Extra diensten: Grootverbruikers betalen mogelijk voor aanvullende diensten, zoals een directe aansluiting op middenspanning of hoogspanning.

Meer details hierover vind je in onze blog “Uitleg componenten energierekening netbeheerder”.

3. Meterkosten

De meterkosten zijn bedoeld voor de huur en het onderhoud van je elektriciteits- en/of gasmeter.

  • Functie: De meter registreert nauwkeurig je energieverbruik en wordt beheerd door de netbeheerder of een externe partij.
  • Kosten: Dit is een vast bedrag per jaar, dat vaak maandelijks wordt gefactureerd of in één keer op de jaarrekening wordt vermeld.

4. Energiebelastingen en heffingen

De overheid legt belastingen en heffingen op energie om duurzaam energiegebruik te stimuleren en klimaatdoelen te behalen.

  • Energiebelasting: Een oplopend tarief op elektriciteit en gas, bedoeld om zuinig verbruik te bevorderen.
  • Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE): Dit wordt gebruikt om investeringen in duurzame energieprojecten te financieren.
  • Vermindering energiebelasting: Een vaste aftrek die de overheid aanbiedt om energiekosten te verlagen. Deze vermindering wordt automatisch toegepast op de elektriciteitsrekening.

De energiebelasting en ODE worden berekend op basis van je totale verbruik en vormen een substantieel deel van de energiekosten.

5. BTW (Belasting Toegevoegde Waarde)

Over alle bovengenoemde kosten betaal je btw, momenteel vastgesteld op 21%.

Berekening: De btw wordt berekend over het totaalbedrag exclusief btw en is vaak de laatste post op je energierekening. Bij tijdelijke overheidsmaatregelen kan dit tarief verlaagd worden.

Door inzicht te krijgen in de opbouw van je energiekosten, kun je ontdekken waar je besparingen kunt realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van je energieverbruik, het herzien van je contract met de energieleverancier, of investeren in duurzame oplossingen zoals zonnepanelen. In onze blogs gaan we dieper in op elke component en laten we zien hoe je je energiekosten structureel kunt verlagen. Energiebewust ondernemen begint met een heldere analyse!