Waarom gaan we van HBE’s naar ERE’s

RED III

Vanaf 2026 wordt het systeem van Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) voor het registreren van hernieuwbare elektriciteit in vervoer vervangen door Elektriciteits Reductie Eenheden (ERE’s). Deze overgang is onderdeel van de implementatie van de Europese RED III-richtlijn (Renewable Energy Directive), die gericht is op het versnellen van de energietransitie en het verduurzamen van de vervoerssector.

Groene en grijze stroom

De belangrijkste reden voor deze overstap is dat het huidige HBE-systeem onvoldoende aansluit op de eigenschappen van elektriciteit. Elektriciteit is namelijk niet hernieuwbaar op zichzelf, maar wordt dat pas als het wordt opgewekt uit duurzame bronnen, zoals zon of wind.

Het HBE-systeem maakt op dit moment geen onderscheid tussen grijze en groene stroom. Hierdoor kan ook niet-hernieuwbare netstroom onder voorwaarden toch in aanmerking komen voor hernieuwbare bijmenging — wat wringt met de Europese wens om daadwerkelijke CO₂-reductie te stimuleren

ERE

    Met de komst van ERE’s wordt dit nauwkeuriger geregeld. Het nieuwe systeem is specifiek ontworpen voor elektriciteit en houdt rekening met:

    • Het werkelijke aandeel hernieuwbare energie in de geladen stroom;
    • De herkomst van de elektriciteit (bijvoorbeeld via garanties van oorsprong of directe zonne-opwek);
    • De locatie en technische aansluiting van de laadpunten.

    Daarnaast komt er een heldere koppeling met CO₂-reductie per eenheid energie (183 g/MJ), waardoor de klimaatimpact direct zichtbaar en controleerbaar wordt. ERE’s sluiten daarmee beter aan bij het doel van de RED III: een emissiearme vervoerssector op basis van écht duurzame energie.

    Voor leveranciers van laadinfra en stroom aan elektrisch vervoer betekent dit: strengere eisen, meer transparantie, maar ook meer ruimte voor waardering van echt duurzame investeringen.